COMUNICAT DE PRESÄ‚

AsociaÈ›ia Art à la carte vă invită la cea de-a doua parte a festivalului Serile Lipatti 2013, ce se va desfășura în perioada 17 septembrie - 2 noiembrie în spaÈ›iul încărcat de memorie al conacului familiei Lipatti d

Festivalul Serile Lipatti. Ediția a II-a. 2013

11 septembrie 2013

 

AsociaÈ›ia Art à la carte vă invită la cea de-a doua parte a festivalului Serile Lipatti 2013, ce se va desfășura în perioada 17 septembrie - 2 noiembrie în spaÈ›iul încărcat de memorie al conacului familiei Lipatti din satul Fundățeanca (comuna Leordeni, jud. ArgeÈ™), dar È™i la Filarmonica din PiteÈ™ti È™i Ateneul Român din BucureÈ™ti. Evenimentul, finanÅ£at de AdministraÅ£ia Fondului Cultural NaÅ£ional, se află sub egida marii valori culturale Dinu Lipatti, reintegrat È™i conÈ™tientizat în toată plenitudinea vieÈ›ii culturale argeÈ™ene.

În seara de 17 septembrie, Conacul îÈ™i redeschide porÈ›ile pentru secÈ›iunea autumnală a Festivalului cu primul concert susÈ›inut de pianistul Horia Maxim. Publicul se va delecta cu miniaturi din marea literatură pianistică universală, de la Händel È™i până la Enescu È™i Paul Constantinescu. De la acest prim concert de toamnă festivalul continuă în ritmicitatea cunoscută publicului, în zilele de marÈ›i (24 septembrie, 1, 8, 15 octombrie), cu recitalul sopranei Camelia Clavac È™i apoi recitalurile pianiÈ™tilor Andrei Tănăsescu, Viniciu Moroianu È™i Andrei LicareÈ›.

Festivalul o are apoi ca invitată pe pianista Alexandra Silocea, care va concerta în 22 octombrie la Filarmonica din PiteÈ™ti È™i în 23 octombrie la Ateneul Român. Festivalul Serile Lipatti. EdiÈ›ia a II-a se va încheia ca o adevărată sărbătoare, prin prezenÈ›a marelui pianist rus Nikolai Demidenko, care va susÈ›ine la Ateneul Român două concerte alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu È™i sub conducerea muzicală a celebrului dirijor român Christian Badea, în 31 octombrie È™i 1 noiembrie, È™i un recital de pian în data de 2 noiembrie.

Alexandra Silocea, pianista română stabilită la Londra, va susÈ›ine două concerte în cadrul festivalului Serile Lipatti, la Filarmonica din PiteÈ™ti È™i la Ateneul Român. După debutul din 2008 alături de Wiener Kammerorchester urmează recitalurile de la Musikverein È™i Carnegie Hall în 2009 È™i marele succes al CD-ului cu cele 5 Sonate de Prokofiev, înregistrate la Avie Records. Numeroasele premii obÈ›inute de această înregistrare îi deschid drumul Alexandrei Silocea către London Philharmonic Orchestra, sub magheta marelui dirijor Vladimir Jurowski. Din acest moment cariera pianistei se desfășoară prin concerte È™i turnee în toată Marea Britanie, FranÈ›a, Austria È™i Italia.

...românca Alexandra a demonstrat că multele ei premii în Europa È™i America s-au reunit într-un început de mare carieră.....ea găseÈ™te balanÈ›a potrivită între rigorile clasice È™i romantismul exuberant, iar controlul ei tehnic îi dă posibilitatea de a aborda subtilități fără a pierde momentul în devenire......(Robin Gregory). Ultimul CD al pianistei, Sound Waves, a apărut în luna mai 2013 la Avie Records È™i conÈ›ine lucrări de Debussy, Ravel, Liszt È™i Schubert. Programul recitalului de la Filarmonica din PiteÈ™ti, repetat È™i la Ateneul Român, conÈ›ine multe din piesele CD-ului.

Nikolai Demidenko este un pianist rus de talie mondială, finalist al competiÈ›iilor Montreal (1976) È™i Ceaikovsky (1978), profesor la Menuhin School of Music È™i la University of Surrey, Marea Britanie. A fost acompaniat de marile orchestre ale lumii, printre care Moscow Radio Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, London Symphony, Royal Philharmonic È™i St. Petersburg Philharmonic. Repertoriul său este extrem de vast, incluzând Bach, Clementi, Mendelssohn, Mozart, Mussorgsky È™i Scarlatti, È™i este cunoscut pentru afinitatea specială pe care o are pentru lucrările lui Chopin, una dintre interpretările sale fiind singurul recital live inclus în programul BBC Radio 3 Chopin Experience. Demidenko este prolific È™i în studioul de înregistrări, lansând cu sprijinul casei de discuri Hyperion Records CD-uri ce conÈ›in lucrări de Bach–Busoni, Chopin, Clementi, Liszt, Medtner, Mussorgsky, Prokofiev, Rachmaninov, Schubert È™i Schumann, concerte de Chopin, Medtner (CD-ul a câÈ™tigat un premiu Gramophone), Skriabin, Ceaikovsky È™i Weber, precum È™i toate concertele lui Prokofiev alături de London Philharmonic Orchestra, sub conducerea muzicală a lui Alexander Lazarev. În toamna anului 2008 a lansat un nou CD Chopin, ce include prima lui înregistrare cu cele 24 de preludii. Acest CD a fost distins cu MIDEM 2010 Special Chopin Award.

Acesta a fost un alt Chopin față de cel cu care suntem obiÈ™nuiÈ›i È™i modul în care a fost interpretat ne-a tăiat răsuflarea. Virtuozitatea lui Demidenko nu are nicio legătură cu stilul Liszt, cu tentă populistă. Controlul tehnic suprem È™i acurateÈ›ea la turaÈ›ie mare sunt elementele lui de rezistență, mai exact, este vorba de claritatea pe care o găsim în cele mai dense È™i complexe structuri È™i poezia cea mai expresivă pe care o redă în interpretare.

(Michael Church, ”The Independent”, 2010)

 

Prezentarea evenimentului va fi făcută, ca È™i la prima ediÈ›ie È™i ca È™i în prima parte a celei de a doua ediÈ›ii, de către muzicologul Saviana Diamandi, adăugând un plus esenÈ›ial gradului de receptivitate. Printr-un parteneriat reînnoit cu redacÈ›ia Patrimoniu din cadrul Societății Române de Radiodifuziune, prelegerile vor beneficia È™i de această dată de scurte ilustrări muzicale din înregistrările pianistului DinuLipatti.

 

Evenimentul Serile Lipatti s-a realizat și cu sprijinul următorilor:

CofinanÈ›atori: Institutul Cultural Român, Consiliul JudeÅ£ean ArgeÅŸ, Primăria Leordeni 

Sponsor principal: Volksbank

Parteneri: Muzeul Judetean ArgeÈ™, Filarmonica din PiteÈ™ti, Filarmonica George Enescu, Societatea Română de Radiodifuziune, Centrul Cultural Pitesti

Sponsori: PKF, Vel Pitar

Parteneri media: Adevărul, Observator Cultural, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Antena 1 PiteÈ™ti, Muscel TV, Magic FM, ArgeÈ™ul, Jurnal de ArgeÈ™, Bitpress, Obiectiv ArgeÈ™ean, Zile È™i NopÈ›i, Port.ro, Hotnews.ro È™i SmartWoman.ro.

 

Concertele de la Conac încep la ora 18.00 È™i sunt cu intrare liberă.

Consiliul JudeÈ›ean ArgeÈ™ asigură transportul gratuit al publicului la locaÈ›ia evenimentului, punând la dispoziÈ›ie un autocar. Ora de plecare a autocarului din parcarea Consiliului JudeÈ›ean ArgeÈ™ este 17.15. 

Întoarcerea de la Conacul Lipatti se face la ora 20.30.

 

Prin concertele de înaltă È›inută propuse de Festivalul Serile Lipatti 2013, organizatorul, AsociaÈ›ia Art à la carte, îÈ™i doreÈ™te să creeze un adevărat eveniment în viaÈ›a È™i opÈ›iunile culturale ale publicului argeÈ™ean, să facă din Serile Lipatti o prezență permanentă în peisajul cultural piteÈ™tean È™i naÈ›ional È™i să imprime în conÈ™tiinÈ›a publică valoarea artistică universală a lui Dinu Lipatti. În ascensiunea pe care È™i-a propus-o È™i care È›inteÈ™te un viitor festival internaÈ›ional de prestigiu, festivalul Serile Lipatti, derulat “acasa” la Lipatti, se extinde la cea de a doua lui ediÈ›ie È™i în alte locaÈ›ii cu ocazia concertelor celor doi interpreÈ›i de talie internaÈ›ională, Alexandra Silocea È™i Nikolai Demidenko.

 

Detalii suplimentare pot fi găsite pe serilelipatti.ro și facebook.com/serilelipatti

 

***

 

Contact:

Saviana Diamandi

Tel.: 0720.054.429 

E-mail: dynamicartmanagement@gmail.com

Fisiere Atasate:

Descarca - Comunicatpresa11septembrie2013SerileLipatti.pdf

Organizator

 • ArtALaCarte

Finanțator

 • AFCN

Cofinanțatori

 • Consiliul Județean Argeș
 • Institutul Cultural Român

Parteneri

 • Muzeul Județean Argeș
 • Filarmonica George Enescu
 • Societatea Română de Radiodifuziune
 • Primăria Leordeni
 • Fundația Dinu și Valentin Lipatti

Sponsori

 • PKF Consultor
 • Hotel Argeș
 • StarMD

Parteneri media

 • România Liberă
 • Argeșul
 • Observator Cultural
 • Radio România Cultural
 • Radio România Muzical
 • Antena1 Pitești
 • Muscel TV
 • TVH
 • Bitpress
 • Zile și Nopți
 • Port.ro
 • Allgemeine Deutsche Zeitung
 • Curierul