Dinu Lipatti

Dinu Lipatti s-a nascut în Bucuresti în data de 19 Martie, 1917. Crescut într-o familie cu tradiție muzicală - tatăl său era un talentat violonist amator care studiase cu Pablo de Sarasate, mama, Anna Lipatti, o excelentă pianistă, iar naș la botez i-a fost George Enescu - i s-au recunoscut și cultivat din fragedă copilărie înclinațiile muzicale.

La patru ani, tanarul Lipatti, interpreta de pe genunchii mamei sale primul preludiu din Das Wohltemperierte Klavier a lui Bach, invatata dupa ureche in timp ce ii asculta pe parintii sai interpretand aceasta piesa in casa la pian si vioara in transcrierea Gounod. Un an mai tarziu, la varsta de cinci ani, sustinea primul concert public, interpretand piese de Bach si Mozart alaturi de propriile compozitii. Mai tarziu este acceptat ca elev de exigenta profesoară de pian Florica Musicescu, care l-a ferit de mentalitatea unui "copil minune", dându-i în schimb o educație artistică serioasă, care să-i permită dezvoltarea talentului său nativ.

Între timp este admis la Conservatorul din București, pentru ca în 1934 să participe la concursul internațional de pian din Viena. Faptul că i s-a decernat doar al doilea premiu l-a determinat pe faimosul pianist francez Alfred Cortot să părăsească juriul în semn de protest. Cortot l-a invitat la Paris să-și continuie sub conducerea sa studiile de pian laEcole Nationale de Musique. Aici ia și lecții de compoziție cu Paul Dukas și Nadia Boulanger și de artă dirijorală cu Charles Munch.

Ajunsese deja la o maturitate artistica recunoscuta în unanimitate de celebrii sai profesori. "Exceptional dotat, el nu mai are nevoie decât sa lucreze, pentru a-si realiza, printr-o experienta personala stapânirea completa a talentului sau." (Paul Dukas). La Paris o va cunoaste si pe Clara Haskil, cu care va lega o prietenie solida si un parteneriat artistic de durata. Odata cu primul recital de la Paris, în data de 20 mai 1935 cariera lui Lipatti a luat avânt, însotita permanent de recenzii elogioase. La începutul celui de-al doilea Razboi mondial revine în România, unde va sustine multe recitaluri, atât singur, cât si în compania lui George Enescu. Se va împarti o perioada între concertele din tara si turneele în Cehia, Austria, Germania sau Italia.

În 1943 pleacă în Scandinavia împreună cu viitoarea sa soție, Madeleine Cantacuzino, de asemenea o fostă elevă a Floricăi Musicescu și decide să se stabilească cu Madeleine în Elveția, unde devine profesor de pian la Conservatorul din Geneva. Își continuă cariera concertistică cu recitaluri de pian sau ca solist împreună cu orchestre dirijate de Herbert von Karajan sau Alceo Galliera, realizează în studio imprimări pe discuri.

Starea sanatatii sale se înrautateste însa brusc si va fi nevoit sa-si contramandeze o serie de proiecte artistice. Curând vine si diagnosticul oficial: leucemie.

În 1946 semneaza un contract de exclusivitate cu Columbia si revigorat temporar cu ajutorul cortizonului reuseste sa inregistreze in casa sa din Geneva sub supravegherea producatorului Walter Legge.

Continuand tratamentul cu cortizon, pentru plata caruia prietenii sai, Yehudi Menuhin, Igor Stravinski si Charles Munch au contribuit cu sume substantiale, îsi va onora în data de 16 septembrie 1950 un angajament la Festivalul de la Besançon, spre dezaprobarea medicilor. Acel recital va fi considerat de foarte multa lume, public, biografi si critici cântecul sau de lebada.

În partea doua a recitalului intenționa să execute cele 14 Valsuri în Do diez minor de Frédéric Chopin. Puterile însă îl părăsesc, după o lungă pauză în care publicul nu s-a clintit din sală, Dinu Lipatti reapare pe scenă, se așază la pian și interpretează motivul "Jesus bleibt meine Freude" din cantata "Herz und Mund und Tat und Leben" de Johann Sebastian Bach. Cu această rugăciune s-a încheiat una din cele mai bogate și scurte cariere cunoscute în arta interpretativă modernă.

Inevitabilul sfârsit va veni peste doua luni si jumatate, în data 2 decembrie 1950, când la doar 33 de ani Dinu Lipatti se stinge din viata cu partitura Cvartetului în fa minor de Ludwig van Beethoven în mâna. Se pare ca ultimile sale cuvinte au fost: "Nu-i de ajuns sa fii mare compozitor ca sa scrii muzica asta, trebuie sa fi fost ales ca instrument al lui Dumnezeu". Dinu Lipatti se odihneste în Cimitirul din Chęne-Bourg, Elvetia, alaturi de sotia sa Madeleine.

Referinte

Fundatia Lipatti-Haskil

Wikipedia.org

Radio Romania Muzical

EMI Classics