Consacrati


Răzvan Dragnea

Răzvan Dragnea (pianist), fost bursier DAAD (Deutsche Akademische Austauschdienst) la Stuttgart şi München şi bursier al Colegiului Pro, a fost distins cu mai multe premii internaţionale de interpretare, cum ar fi cel de la Citta di Moncalieri, Mozart (Paris), Porto, George Enescu în 2003, China Shenzehn. ÃŽn realizările lui se înscrie și un Cd înregistrat la Festivalul Internaţional de Tineret din Kyoto, Japonia.

Din literatura pianistică Dragnea urmărește interpretarea integralelor cum este Clavecinul bine temperat al lui Bach, integrala studiilor de Chopin sau studiilor de Rahmaninov.

Răzvan Dragnea a participat la numeroase turnee în lume, în Africa de Sud, Japonia, Coreea de Sud, Ungaria, Germania, Franţa, Italia și Portugalia.


Bianca Manoleanu

Ca unic discipol al celebrei soprane Emilia Petrescu, Bianca Manoleanu (soprană) „......una din vocile cele mai bune pentru genul atât de pretenţios al liedului, ... s-a impus în arta interpretativă ca soprană cu o foarte mare forţă de expresie, cu o frazare impecabilă şi o distincţie aparte”. Colaborează cu orchestrele filarmonicilor din Bucureşti şi din ţară, susţine numeroase concerte vocal-simfonice în compania unor prestigioase formaţii în Ungaria, Germania, Franţa, Italia, Japonia. O regăsim tot mereu alături de pianistul Remus Manoleanu în recitaluri de lied în țară și în străinătate, cum ar fi la festivalul denumit George Enescu și organizat în Germania (Heidelberg), Belgia (Bruxelles) şi Franţa (Strassbourg), dar și ca solistă a ansamblului Romanian Baroque Orchestra, sub conducerea violonistei englezoaice Alison Bury, într-un lung turneu de concerte la Londra, Paris, Bruxelles, Luxemburg și Amsterdam.

Soprana Bianca Manoleanu este un interpret care și-a propus și a reușit să promoveze nu numai lied-ul universal, dar în mod special pe cel românesc, atât prin interpretare, cât și prin publicarea a două cărţi pe tema sa predilectă – liedul românesc: Direcţii poetice în creaţia românească de lied a secolului XX şi Călătorie în lumea poetică a liedului românesc contemporan.


Florin Croitoru

Numele violonistului Florin Croitoru reprezintă astăzi pentru publicul din ţară şi din străinătate garanţia întâlnirii cu o înaltă performanţă artistică. Recunoscut şi aclamat de presa internaţională ca “un solist fenomenal” cu “o tehnică perfectă” şi cu “o interpretare de o rară intensitate” – în urma concertelor ca solist cu Filarmonica din Viena, în aprilie 1994, Florin Croitoru a beneficiat de o serie ideală de profesori, sub îndrumarea cărora s-a format ca violonist. Valoarea sa de excepţie a fost remarcată şi recunoscută şi în circuitul competiţional internaţional, obţinând 11 premii prestigioase, dintre care se distinge premiul I la Concursul Internaţional de Vioară “Fritz Kreisler” de la Viena, în 1992. De altfel, muzicianul Florin Croitoru este singurul violonist care a adus României premiul I de la Concursul “Fritz Kreisler”.

Florin Croitoru a susţinut o lungă serie de concerte şi recitaluri în fața unui public entuziast ca cel din Statele Unite (New York, Boston, Philadelphia, Baltimore, Washington), Europa (Franţa, Belgia, Olanda, Elveţia, Germania, Italia, Austria, Cehia, Croaţia, Ungaria, ex-Iugoslavia, Republica Moldova), Africa de Sud și Noua Zeelandă. Aceste concertele le-a susținut în săli prestigioase și în compania unor ansambluri de prim rang. Florin Croitoru este invitat în mod regulat să susţină cursuri de măiestrie în numeroase ţări ale lumii.


Nicoleta Luca

Nicoleta Luca (pianistă) și-a întregit formarea de interpret de concert la cursurile de măiestrie ale pianistului german Wolfang Wagenhauser, mai întâi la Bucureşti, iar apoi la Aurich, în Germania ((și în final s-a perfecţionat la Universität der Künste din Berlin.))

ÃŽn domeniul muzicii de cameră a obţinut Premiul pentru colaborare pianistică la concursul George Dima de la Cluj; Premiul pentru acompaniament pianistic acordat de Uniunea Criticilor, Redactorilor si Realizatorilor Muzicali la concursul Mihail Jora şi premiul Bianca , precum şi premiul Doina Micu. ÃŽn 2005 a obţinut Premiul pentru acompaniament pianistic Lissette Georgescu la Concursul Mihail Jora.

Debutul ca pianist-solist l-a avut alături de Filarmonica Moldova din Iaşi, iar ulterior a fost adesea invitată să susţină concerte alături de filarmonicile din Sibiu, Bacău, Ploieşti, Botoşani, Râmnicu Vâlcea, Pitești. A fost invitată să concerteze, ca solistă sau în cadrul unor formaţii camerale, în străinătate în SUA, la New York, la Carnegie Hall, Chicago, Detroit, în Canada dar şi în Australia; apoi în Europa, în Germania, Italia, Israel, Cehia, Republica Moldova. Ca acompaniator, a susţinut numeroase recitaluri în ţară şi în străinătate alături de celebrul naist Gheorghe Zamfir.


Camelia Clavac

Soprana Camelia Clavac a beneficiat de burse importante, precum cea acordată de Fundaţia “Vox Mentis” din Italia, prin care a beneficiat de îndrumarea sopranei Gabriela Cegolea și a fost încununată de numeroase premii dintre care amintim: “Ionel Perlea”, concurs de lieduri - premiul III; “Nicolae Bretan”, concurs internaţional de canto - diplomă onorifică; “Arena di Venezia”, festival în Italia - premiul I; “Fundaţia Darclee” - premiu; “Haricleea Darclée”, concurs internaţional de canto – Premiul special al juriului în 1999 și Premiul I în 2001 și participare la concertul inaugural în 2003; “Concursul de lied” de la Braşov – premiul II şi premiul secţiei „Interpretare lied de T. Brediceanu”; “George Enescu” Concurs Festival – Bucureşti 2003. Rezultatul acestor premii a însemnat participarea Cameliei Clavac la la diferite turnee artistice în Italia, Germania, Cehia, Corsica, Israel, Olanda, Luxembourg, Belgia.

Repertoriul sopranei Clavac cuprinde roluri din opere de Mozart, Verdi, Donizetti, Rossini, dar și literatură din domeniul vocal-simfonic, din compozitori ca Bach, Händel, Brahms, Beethoven și Carl Orff.


Florin Ionescu-Galaţi

Violonistul Florin Ionescu-Galaţi a început să studieze vioara la vârsta de patru ani, cu tatăl său, cunoscutul violonist şi dirijor Ilarion Ionescu-Galaţi. La 10 ani a apărut ca solist în primul său concert, într-o emisiune de televiziune, alături de Orchestra Naţională Radio, interpretând Concertul pentru vioară de Kabalevski.

Florin Ionescu-Galaţi este laureat al unor numeroase concursuri internaţionale de prestigiu, între care: Stressa - Italia, Usti nad Orlici – Cehoslovacia, Dinu Lipatti – România, George Enescu – Romania, Tibor Varga – Elveţia, Paganini – Genova, Italia, , Wieniawski – Polonia. De asemenea, a realizat diverse înregistrări radio, TV şi pe CD.

Cariera solistică internaţională a însemnat recitaluri şi concerte în SUA, Canada, Elveţia, Bulgaria, Turcia, Grecia, Austria, Rep. Moldova, Franţa, Italia, Norvegia, Japonia, Germania şi Spania.


Mădălina Pașol

Mădălina Pașol (pianistă) și-a început cariera de pianistă-concertistă în Germania, obținând o bursă la Universitatea de Arte din Berlin - Germania. Activitatea artistică a Mădălinei Pașol a fost recunoscută prin premii, burse, diplome la concursuri naționale și internaționale: bursa NaFög a Senatului Cultural German, bursa Fundației Paul Hindemith, bursa Fundației Evanghelice „von Schad'schen Stiftung“, bursa Fundației Georg Schumann.

Mădălina Pașol a susținut cursuri de măiestrie, concerte și recitaluri în Germania, Suedia, Franța, Italia, Polonia, Estonia, Japonia și în România cu filarmonicile din Arad, Constanța, Ploiești, Craiova, Targu-Mureș, Orchestra de cameră a Radiodifuziunii Române.


Nicolae Dumitru

Pianistul Nicolae Dumitru a absolvit Facultatea de pian a Academiei Ruse de Muzică “Gnessin” ca Master of Arts. La aceeași instituție obține specializarea ca pianist concertist, solist și acompaniator și ca pianist în ansamblul cameral.

Dumitru concertează cu Filarmonica “George Enescu” și Orchestra Națională Radio din București și cu numeroase filarmonici din țară. Cu Orchestra Națională Radio susține Concertul pentru pian si orchestră de Antonin Dvorak, în primă audiție. O altă primă interpretare românească este tot a lui Nicolae Dumitru cu Variațiunile op.2 de Frederic Chopin. ÃŽși susține recitalurile în săli de prestigiu din Viena, Lisabona, Madrid, Barcelona, Budapesta, Venezia, Roma, iar in anul Chopin este invitat de către Capella Academica de Stat din Sankt - Petersburg, apoi Festivalul "Palatele Sankt - Petersburgului" și Accademie d'été d'Aix-en-Provence. ÃŽl întâlnim și ca solist la Proms of Christmas "Spirit of Vienna".


Răzvan Săraru

Răzvan Săraru (tenor) este solist la Opera Naţională de Balet şi Teatru „Oleg Danovsky” din Constanţa. A studiat cu Ionel Voineag la Academia de muzica din Bucuresti. El a colaborat cu renumite orchestre si teatre din Germania, Polonia, Japonia, Republica Moldova. Alături de Orchetra Naţională Radio din România a înregistrat Oratoriul de Paşte „Patimile şi ÃŽnvierea Domnului” de Paul Constantinescu.

Deasemenea a obtinut numeroase premii nationale si internationale din care amintim premiul de excelenta al Uniunii criticilor si muzicologilor din Romania, Marele premiu la Concursul National Paul Constantinescu in 2002, Marele premiu la Concursul National de lieduri Ionel Perlea in 2003 si semifinalist la Concursul International de Voce Regina Elisabeta de la Bruxelles in 2004.

Repertoriul său acoperă atât literatură din opere cât și din domeniul vocal-simfonic, dar și din domeniul lied-ului cameral.


Daniel Goiți

Daniel Goiţi (pianist) și-a întregit studiile la Hochschule der Künste Berlin, Germania, iar dintre premiile si distincțiile obținute amintim: - premiul pentru colaborare pianistică la concursul "Gh.Dima" Cluj; premiul Ana Voileanu Nicoară Cluj; premiul I la Festivalul Artei şi Creaţiei Studenţeşti Iaşi; premiul I la muzică de cameră - duo la FACS Iaşi ; premiul II la muzică de cameră - trio la FACS Iaşi; premiul I la Concursul "Gh.Dima" Cluj; premiul I şi titlul de laureat la Concursul "G.Enescu" Bucureşti; premiul pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări franceze în cadrul aceluiaşi festival; premiul Primăriei Capitalei ; premiul firmei "Kawai"; titlul de laureat al Seratei Muzicale TV Bucureşti; titlul de Visiting Artist-Teacher oferit de University of Alabama/S.U.A.

La Bayreuth, în Germania, este prezent în cadrul proiectului Kulturelle Brücke Transsylvanien printr-un concert de pian; la Caen, în Franţa susține schimbul cultural între Association Caen-Calvados şi România prin două recitaluri de pian și printr-un alt recital susține schimbul de valori culturale între Academia de Muzică "Gh.Dima" şi University of Alabama Tooscalousa/S.U.A.


Toma Popovici

Pianistul Toma Popovici, absolvent al cursurilor de masterat la College of Fine Arts, în cadrul Universităţii din Boston, este premiat la numeroase concursuri naţionale si internaţionale, cele mai importante fiind: premiul I la Concursul internaţional „Dinu Lipatti”, Bucureşti; premiul I la Concursul internaţional Waki-Osaka, Japonia; premiul pentru activitate solistică, acordat de Uniunea Criticilor Muzicali „Mihail Jora” în 1997. Activitatea concertistică s-a concretizat prin prezenţa pianistului la Festivalul Internaţional „George Enescu”, Rockport Chamber Music Festival, Kneisel Hall Festival, Yale University Norfolk Festival, precum şi prin numeroase concerte cu Boston Pops Orchestra, Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio şi principalele filarmonici din ţară.

ÃŽn domeniul muzicii de cameră Toma Popovici este membru fondator al unui trio din România, “Trio Strad”, alături de Alexandru Tomescu și Răzvan Suma şi al unui trio din străinătate, “Trio Tancrede”, alături de Laurent Chatel şi Alexandre Lecarme.


Remus Manoleanu

Pianistul Remus Manoleanu are dubla calitate de pianist solist și de pianist acompaniator în duo-ul Bianca și Remus Manoleanu.

Ca solist a participat la numeroase festivaluri, ca cele de la Basel, Oldenburg, Berlin, Săo Paulo, Londra, Dublin etc., concertând curent în România şi în străinătate în Marea Britanie, Brazilia, Coreea de Nord, Rusia, Germania, Olanda, Franţa, Siria, Statele Unite etc. A jucat de zeci de ori în Hamlet, la Teatrul Municipal „Lucia Sturza Bulandra”, în regia lui Alex. Tocilescu, având rolul de comentator pianistic al personajului principal.

Remus Manoleanu este membru fondator al Festivalului şi Concursului Naţional de Interpretare a Lied-ului „Ionel Perlea”. ÃŽmpreună cu Bianca Manoleanu a creat Fundaţia Culturală "Bianca", ce are ca scop principal promovarea liedului românesc.


Andrei Licareț

Andrei Licareţ (pianist) este un participant activ și regulat la cursurile de la Sommer Akademie Mozarteum și de la Peabody Conservatory. Pianistul a participat la concursuri naţionale și internaționale obținând numeroase premii, dintre care amintim: premiul I la concursul internaţional „Jeunesses Musicales“, premiul I la concursul de pian „Yamaha“, Marele Premiu la concursul international „Lorry Wallfisch“, premiul I la concursul „Mihail Jora“, premiul II la concursul de pian din cadrul cursurilor internaționale Tel-Hai (Israel), premiul II la concursul din Shreveport, Louisiana.


Viniciu Moroianu

Primul recital al pianistului Viniciu Moroianu a fost la vârsta de 10 ani, iar primul concert cu orchestra la 14 ani. De atunci, Viniciu Moroianu este câștigătorul locului III la concursul internațional de pian La Guilde Française des Artistes Solistes, Paris, 1979 și premiul II la Concursul Internațional George Enescu, București, 1991 și a ajuns să dețină un vast repertoriu pianistic și o activitate concertistică care însumează peste 650 de apariții în fața publicului. Recitalurile de la Paris, Roma, Berlin, Veneția, Graz, San Jose și Palm Beach sunt completate de concerte cu orchestra la Ateneul Român din București, precum și în renumite săli din Chișinău, Berlin, Budapesta, Atena și Bratislava.

Viniciu Moroianu este recunoscut drept mare interpret al lucrărilor enesciene și al celor scrise de Lipatti. De altfel, doctoratul său tratează personalitatea și creația interpretativă și componistică a lui Dinu Lipatti.


Debutanti


Ioana Cojuharov

Ioana Cojuharov (pianistă), studentă la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, a susţinut recitaluri atât în ţară cât şi în strainătate: Germania, Italia, Franţa, Ungaria și a câştigat o mulțime de premii din care amintim: Concursul Internaţional "Pro Piano-România" (ediţia a-XV-a) secția patru mâini - premiul I și premiul de excepție; Concursul de interpretare al Muzicii Maghiare (ediția a VIII-a) - premiul III; Concursul de creație și interpretare muzicală "Mihail Jora" (ediţia a-XXII-a) - premiul I.


Stanca Manoleanu

Este licențiată în interpretare muzicală, specializarea pian și în prezent urmează masteratul în arta vocală și a debutat de curând la Opera Română în rolul Donnei Anna din Don Giovanni. Pentru această specializare pe un drum nou, ea a urmat cursul de măiestrie la Accademia Musicale Chigiana din Siena şi la Academia Mozarteum din Salzburg. A obţinut pe parcursul evoluţiei sale muzicale numeroase premii ca pianistă la concursuri, precum: Paul Constantinescu de la Ploiesti, J.S. Bach de la Cluj, Marțian Negrea de la Ploiești, Miniatura Romantică de la Galați, concursul Mozart de la Târgoviște, George Georgescu de la Tulcea, Festivalul și Concursul Mozart de la Cluj. Ca soprană este premiată la Concursul Național al Liedului Românesc – Brașov și Ionel Perlea – Slobozia. Este prezentă în recitaluri de lied pe scenele din București, Baia-Mare, Bistrița, Ploiești, Târgoviște, Constanța, Satu-Mare, Timișoara sau Brașov.


Cristiana Mihart

Pianista Cristiana Mihart a studiat la Conservatorul Regal de Muzică din Bruxelles, Belgia, iar în prezent este studentă la Universitatea Națională de Muzică din București. Susține concerte și recitaluri pe scenele de concert ale Bucureștiului de la Ateneu și până la locația de concert din Piața Festivalului „George Enescu”. ÃŽn străinatate a participat la un turneu in Cehia, iar în Belgia a susținut recitaluri la Maison de la Musique „Musée Danieli”, Maison Communale de Watermael-Boitsfort și pe scena Conservatorului Regal din Bruxelles.


Arthur Bocăneanu

Arthur Bocăneanu, student în anul III la Universitatea Națională de Muzică din București, este purtător de premii I la concursuri naţionale si internaţionale precum: Concursul Internaţional Pro-Piano, Bucureşti; Olimpiada Naţională de Muzică; Concursul "W.A. Mozart", Târgovişte. Are deja câteva concerte alături de orchestrele filarmonicilor "Oltenia" din Craiova şi "Ion Dumitrescu" din Rm. Vâlcea şi Orchestra "Concerto" a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. ÃŽn afara țării Arthur a fost invitat să cânte în Statele Unite ale Americii, la Centrul de Arte Robert Ferst din cadrul Universității Georgia Tech, Atlanta şi la Tel Aviv, într-un recital organizat de Institutul Cultural Român şi Ambasada României cu ocazia Zilei Naţionale a României.


Radu Ion

(bariton)

Eduard Leața

Chitaristul Eduard Leaţă a câştigat peste 100 de premii, dintre care jumătate sunt la Olimpiada Naţională de muzică organizată la Craiova, Tg. Jiu, Suceava, Cluj-Napoca, Bacău, Bucureşti, precum şi la concursuri şi festivaluri internaţionale de chitară clasică. ÃŽn străinătate, Leață a susţinut recitaluri în Germania, Polonia, Serbia, Italia, Republica Cehă, România. ÃŽn acest moment, Eduard este student la Conservatorul de Muzica de la Universitatea din Piteşti şi, de asemenea, la Academia de Muzica "Gh.Dima" din Cluj-Napoca.


Iulian Ochescu

Iulian Ochescu (pianist) este câștigător a numeroase premii la concursuri naționale și internaționale: premiul I, premiul “J.S.Bach” și Marele Premiu la concursul internațional “Millenium Piano”; premiul I la concursul internațional “Pro Piano-România”; premiul I la concursul internațional “Lira de aur”; premiul I la concursul internațional “George Georgescu” etc. Activitatea lui artistică include apariții pe importante scene de concert din România (Ateneul Român, Sala Radio, etc.) precum și înregistrări la Radio România și TVR. ÃŽn prezent este bursier al Festivalului internațional de muzică de cameră “SoNoRo”.


Mircea Dumitrescu

Mircea Dumitrescu (violonist) este încă elev la Colegiul Naţional „George Enescu” din Bucureşti, elevul profesoarei Olivia Papa; membru al Clubului de Excelenţă al Fundaţiei „Dan Voiculescu” şi premiant al Fundaţiei „Principesa Margareta a României”. Palmaresul său numără zeci de premii atât în ţară cât şi în străinătate, dintre care amintim: trofeul concursului „Timotei Popovici”; premiul I la Concursul Internațional “Alice Bel Colle”, Acqui Terme/ Italia; premiul de excelență la Concursul Naţional “Tinere Talente”, Bucureşti. Tânărul violonist a mai primit Diploma de excelenţă pentru performanţe deosebite acordată de Guvernul României și Diploma de excelenţă a Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni de la Roma.


Alexandru Marian

Alexandru Marian (violonist) urmează cursurile de master la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa violonistului Gabriel Croitoru. A urmat un seminar internațional pentru orchestranți la Lancaino, în Italia. A câștigat nenumărate premii la concursurile naționale (premiul III și un an mai târziu premiul I, repetat de altfel și în 2008, la concursul Paul Constantinescu de la Ploiești; premiul IV la Olimpiada de muzică; premiile III la Concursul național de interpretare Mozart de la Târgoviște și Art Spring de la Bacău; premiul II și apoi I la Concursul național de interpretare Garabet Avachian; finalist la Concursul Ștefan Ruha de la Satu-Mare), a susținut recitaluri atât ca solist, cât și în ansambluri camerale în țară și în Italia, la Pescara. Ca solist de concert a cântat cu Filarmonica Oltenia din Craiova și are o bună experiență de instrumentist în orchestră, făcând parte din orchestra Concerto, orchestra Română de Tineret și Camerata Română.


Tudor Scripcariu


Cristina Pașa


Roman Manoleanu

A absolvit Liceul de muzică „George Enescu”, sub îndrumarea doamnei profesor Lucia Teodorescu, apoi Unversitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa Conf. Univ. Dr. Viniciu Moroianu, precum şi un stagiu de 2 ani la Conservatorul Roial de Muzică din Bruxelles cu Michail Faerman.

A susţinut recitaluri la U.N.M.B., la Ateneul Român, Ploieşti, Cluj, Satu Mare, Baia Mare, Oradea, Bruxelles (Belgia), Haren (Olanda) etc.

A participat la cursuri de măiestrie (Master Class) cu Ian Hobson, Tamas Vesmas, Elisso Wirsaladze.

ÃŽn prezent este doctorand la Uiversitatea Națională de Muzică din București sub îndrumarea Prof. Univ. Dr. Dana Borșan și profesor de pian la Liceul de muzică „George Enescu”.


Daniel Dascălu

De la 12 ani pianistul Daniel Dascălu devine laureat al concursurilor pentru tineri pianiști din România: premiul I – Concursul preliceal de interpretare instrumentală, Iași; Concursul zonal de interpretare instrumentală și apoi la lira de aur, ambele din Suceava; Olimpiada instrumentala din 2008; Concursul de muzică de cameră Mihail Jora București; premiul II – Miniatura romantică, Galați; Jurjac, Botoșani; Concursul Pro Piano, București și Olimpiada Națională de interpretare 2010; premiul III – Concursul George Georgeswcu, Tulcea; Carl Filtsch, Sibiu; Olimpiada Națională 2009.

Astăzi este student la Universtatea Naţională de Muzică Bucureşti, întregitndu-și formarea ca pianist concertist, prin participarea la cursuri de măiestrie în străinătate, la Viena, Germania, Ungaria cât şi în ţară la Iaşi, Sibiu, Sighişoara, cu profesori ca Andreas Henkel sau Martin Hughes. A susţinut recitaluri în: Bucureşti, Constanţa, Craiova, Sibiu, Iaşi , Braşov, Tulcea, Ploieşti, Câmpina, Târgovişte, Bârlad, Ungaria, München.


Abel Corban

ÃŽncă din primii ani de studiu, pianistul Abel Corban devine laureat la concursuri naționale și internaționale, obținând numeroase premii, dintre care amintim "Miniatura Romantica" - Galati, "Carl Czerny" - Piatra Neamt," George Georgescu" - Tulcea, "Primavara Artelor" - Bacau, "Emanuel Elenescu" - Piatra Neamt. Debutul cu orchestra a fost la 16 ani alături de Filarmonica “ Mihail Jora” din Bacău.

ÃŽn prezent este student la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti și susţine recitaluri în străinătate, în Austria, la Viena, Melk, Hollabrunn, Linz; în Cehia, la Praga; în Italia la Torino și Roma; dar şi în ţară, în Bucureşti, la Tescani, Bacău, Cluj, Botoşani, etc.