Serile Lipatti.

Întâlniri camerale la Conacul Lipatti de la Fundățeanca.

Proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Asociația Art à la carte organizează între 2 octombrie-14 noiembrie o serie de 14 concerte camerale în spațiul încărcat de memorie al conacului familiei Lipatti din satul Fundățeanca, astăzi Ciolcești (comuna Leordeni, județul Argeș).

Art à la carte oferă publicului un adevărat eveniment, de tipul festivalurilor de muzică de cameră, și înscrie Conacul Lipatti de la Fundățeanca între casele memoriale ale marilor compozitori și interpreți, asimilate în toată lumea spațiilor de concert. Toate acestea sub egida marii valori culturale Dinu Lipatti, reintegrat și conștientizat în toată plenitudinea vieții culturale argeșene.

Respectând ideea de comemorare a marelui pianist Dinu Lipatti, considerat unul dintre giganții pianisticii secolului XX, mai mult de jumătate din serile camerale vor fi rezervate literaturii pentru pian. Pianiști Viniciu Moroianu, Remus Manoleanu, Daniel Goiți, Mădălina Pașol și mai tinerii Nicolae Dumitru, Nicoleta Meițoiu, Răzvan Dragnea, Toma Popovici și Andrei Licareț sunt nume cu rezonanță în viața muzicală a României și cu o prezență concertistică de seamă în străinătate.

În afară de recitalurile de pian vor concerta și violoniști, laureați ai unor mari competiții internaționale, precum Florin Croitoru și Florin Ionescu-Galați. Seria de concerte camerale va fi întregită de vocea sopranei Bianca Manoleanu, care a farmecat în străinătate publicul sălilor de concert și juriile a numeroase concursuri, precum și de interpretarea mai tinerilor cântăreți Camelia Clavac și Răzvan Săraru, muzicieni care au deschis deja ușile unor renumite săli de concert din țări europene. Pianiștii, violoniștii și cântăreții aleși să onoreze întâlnirile camerale de la Conacul Lipatti imprimă un standard ridicat celor 14 recitaluri, în acord cu spațiul memorial.

Pe lângă muzicienii consacrați evenimentul promovează și muzicieni tineri, debutanți în cariera interpretativă, 14 elevi, studenți, masteranzi sau doctoranzi ai Liceului de Muzică Dinu Lipatti din București, ai Universității din Pitești, Departamentul Arte și ai Universității Naționale de Muzică din București. Tinerii interpreți vor deschide fiecare recital, ca preambul la programul mai amplu al interpreților deja cunoscuți.

Prezentarea evenimentului, făcută într-o manieră extrem de vie și atractivă de către muzicologul Saviana Diamandi, va introduce publicul în istoria pieselor și a stilurilor muzicale.

Prin evenimentele de înaltă ținută propuse prin proiectul Serile Lipatti, Asociația Art à la carte își dorește să întregească viața muzicală a Piteștiului și a zonei argeșene și să readucă în conștiința publică valoarea artistică universală a lui Dinu Lipatti.

Organizator:

Asociația Art à la carte

Parteneri-finanțatori:

Administraţia Fondului Cultural Naţional, Consiliul Județean Argeș, Universitatea din Pitești, Primăria Leordeni, jud. Argeș

Parteneri și sponsori:

Departamentul Arte din cadrul Universității din Pitești, Centrul Cultural Pitești, Societatea Română de Radiodifuziune, Serviciul Patrimoniu, Institutul Național de Cerecetare-Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură, Ștefănești, Argeș Muzeul Județean Argeș, Fundația Dinu și Valentin Lipatti, PKF Consultor, S.C. Star MD S.R.L., Alpha TV, Bit Press

Locație:

Conacul Lipatti - Expoziția Memorială Dinu Lipatti, satul Fundățeanca (Ciolcești), comuna Leordeni, județul Argeș, din cadrul Muzeului Județean Argeș

Periodicitate:

Săptămânal, în serile de marți și miercuri:

octombrie 2-3; 9-10; 16-17; 23-24; 30-31;

noiembrie 6-7; 13-14

Finantatori

Sponsori

Parteneri

Parteneri Media